Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pychotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 20 dag
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
żółta papryka 4 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
dżem jagodowy 1 szt
masa bezowa
cukier puder 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
białko 4 szt
wiórki kokosowe 4 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cynamon 1 łyżeczka
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pychotka

Ciasto: masło siekamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukry i żółtka.Zagniatamy. Rozwałkowujemy na 2 placki. Smarujemy dżemem. Pieczemy po 15 min. w temp. 175 st. Studzimy.
Beza: białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę i wiórka. Smarujemy ciasta. Pieczemy po 15 min w temp. 150 st.
Masa budyniowa: 1/2 szkl. mleka mieszamy z makami, cukrem, cynamonem i żółtkami. wlewamy do reszty wrzącego mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń. Masa przekładamy ciasta. Odstawiamy na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 28.11.2013 21:35
rewelacja, boskie:)
marzencia2007 27.11.2013 10:44
ale pieknie się prezentuje
Megg 09.11.2013 10:13
uwielbiam to ciasto, pycha!!!
JOANNA16 08.11.2013 09:40
pycha ciach, zjadła bym takie
Andrzej8 06.11.2013 18:23
prawdziwa pychotka
Katarzyna34 06.11.2013 17:55
super rewelacja
Pyszota 06.11.2013 16:45
Super deser :)
Krzysztof15 06.11.2013 16:43
palce lizac
Czarnula87 06.11.2013 16:07
domowe słodkości
nogawkuchni 06.11.2013 15:40
Świetne ciasto,bardzo wyśmienity deser,z pewnością pracochłonny,ale jaki pyszny wypiek,wygląda przepysznie.
Michał2 06.11.2013 15:38
uwielbiam to ciastko
Renata9 06.11.2013 15:35
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak