Puszysty sernik Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa serowa

  • twaróg półtłusty

    500 g
  • jogurt grecki

    4 g
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    2/3 szk
  • budyń śmietankowy

    2 op

pianka

  • białka

    3 szt
  • przyprawy

    3 łyżki ( przyprawa do kawy )
  • cukier

    4 łyżki

dodatkowo

  • herbatniki

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno dwoma warstwami herbatników.
W misce utrzeć żółtka z 1/2 cukru, dodać budyń, twaróg oraz jogurt i wymieszać.
Białka ubić a gdy będą prawie ubite dodawać resztę cukru i ubijać nadal.
Gdy piana jest ubita dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciastka i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 80 minut.
Potem ubić kolejne białka z cukrem i przyprawą.
Wyjąc szybko ale delikatnie blachę z piekarnika i wyłożyć pianę.
Ponownie blaszkę wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 15 minut lub do ścięcia piany.
Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić.
ZEWA
przyprawa jakiej użyłam to przyprawa do kawy i deserów o smaku pomarańczowo cytrynowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 04.06.2016 17:39
Taki Właśnie lubię
ZEWA 19.05.2016 14:04
Bardzo dziękuję :)
bryndzia93 18.05.2016 15:41
Ładnie wygląda z tą żółtą pianką :)
Ewelina1991 18.05.2016 14:47
fajny serniczek
krokus 18.05.2016 13:40
wspaniałe ciasto
Wafelek2601 18.05.2016 13:31
Pyszny do kawy
Anna169Hosz 18.05.2016 13:30
Apetycznie wygląda.
ilka01 18.05.2016 13:08
pyszności :)
Jolcia_90 18.05.2016 12:23
Piękny serniczek :) Widać, że jest puszysty :) Lubię takie :)
2milutka 18.05.2016 12:19
Wspanialy serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat