Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
masa serowa
-
twaróg półtłusty
500 g -
jogurt grecki
4 g -
jajko
5 szt -
cukier
2/3 szk -
budyń śmietankowy
2 op
pianka
-
białko
3 szt -
przyprawy
3 łyżki ( przyprawa do kawy ) -
cukier
4 łyżki
dodatkowo
-
herbatniki
150 g
Sposób przygotowania
W misce utrzeć żółtka z 1/2 cukru, dodać budyń, twaróg oraz jogurt i wymieszać.
Białka ubić a gdy będą prawie ubite dodawać resztę cukru i ubijać nadal.
Gdy piana jest ubita dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciastka i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 80 minut.
Potem ubić kolejne białka z cukrem i przyprawą.
Wyjąc szybko ale delikatnie blachę z piekarnika i wyłożyć pianę.
Ponownie blaszkę wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 15 minut lub do ścięcia piany.
Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić.
przyprawa jakiej użyłam to przyprawa do kawy i deserów o smaku pomarańczowo cytrynowym![]()
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)