Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik z likierem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 180 g
masło 90 g
cukier puder 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
twaróg 1 kg
śmietana kremowa 30% 350 ml
likier Baileys 200 ml
cukier 1/2 szklanki
czekolada gorzka 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik z likierem

Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 10.03.2014 22:10
smakowicie wygląda
Sylwia26 10.03.2014 12:01
ale pyszności
Ania84 10.03.2014 11:59
musi być pyszny!
Niki22 10.03.2014 11:48
mmm wygląda apetycznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak