Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 15 dag
masło 5 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 12% 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa serowa

ser biały zmielony 900 g
jajko 6 sztuk
białko 1 sztuka ( pozostało z ciasta)
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 100 g

Owoce

brzoskwinie w puszce 1 puszka

Dodatkowo

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Porada

Brak przekroju sernika wiąże się z tym, że był on przeznaczony dla kogoś do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową.

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, dosypać cukier, wbić jedno żółtko, dodać śmietanę, masło oraz proszek do pieczenia. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Krok 1 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć ciasto.
Krok 2 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
3
Spód do sernika upiec w temperaturze 180 stopni C przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Krok 3 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
4
Do miski włożyć ser biały, dodać żółtka, wsypać oba cukry i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 4 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
5
Masło roztopić, wystudzić i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać łyżką.
Krok 5 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
6
Pianę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Ponownie lekko wymieszać łyżką.
Krok 6 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
7
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Krok 7 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
8
Brzoskwinie z puszki odsączyć. Pokroić na cienkie plasterki i rozłożyć na masie serowej.
Krok 8 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
9
Włożyć sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut do zrumienienia.
Krok 9 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto
10
Zimny sernik polać polewą czekoladową. Smacznego !
Krok 10 - Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.12.2015 16:06
Uwielbiam serniczki
mirosława4 27.12.2015 15:40
bardzo lubię serniki
Damiano
Damiano 27.12.2015 12:27
uwielbiam serniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak