Puszysty sernik na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2szklanki
  • masło

    1 kostka
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    5 łyżek
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • jajka

    7 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • śmietana

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto najlepiej przygotować wcześniej, mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem , śmietaną i proszkiem do pieczenia , szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
następnie wyjmujemy wałkujemy i wykładamy ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia , pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka i dalej ucieramy, dodajemy śmietanę, mąkę , budyń i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ser i pianę ubitą z białek. Wlewamy masę na podpieczone ciasto , pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarysiaB 16.01.2017 11:51
uwielbiam takie ciasta
Margo1 15.10.2014 15:28
taki lubię
Kejti 08.10.2014 08:57
Mniam,ale apetyczny :-)
gosia56 04.08.2014 11:38
super sernik;)
Anna20 04.08.2014 11:31
wygląda bardzo smacznie :)
marcia7 04.08.2014 10:06
doskonałe ciacho
Pani Domu 04.08.2014 10:06
wspaniały sernik
VioletoweKucharzenie 04.08.2014 09:48
ale kusisz takimi smakami:-) Sernik i maliny a do tego ta śmietana... Palce lizać:-)
Anna169Hosz 04.08.2014 09:02
Bardzo apetyczny!
Wiktoria29 04.08.2014 08:59
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat