Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik na biszkopcie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
olej 0,25 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 0,5 szkl
ser biały 1 wiaderko - 1 kg
cukier wanilinowy 1
masło roślinne w kubeczku 250 gram
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
cukier 1 szkl
jaja 10

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik na biszkopcie

Białka oddziel od żółtek.
Przygotuj masę serową.
W makutrze ucieraj masło roślinne razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodawaj stopniowo małymi partiami biały ser i cały czas ucierając wrzucaj po jednym żółtku.
Gdy wykorzystasz wszystkie żółtka do sera dodaj mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszaj. Masę odstaw na chwilę na bok.

W tym czasie przygotuj biszkopt.
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
Następnie dodaj żółtka i cały czas ubijaj.
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Do masy jajeczno - cukrowej wlej olej i ubijaj jeszcze przez moment, następnie przełącz obroty miksera na najniższe i wsyp mąkę.
Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem, a na surowe ciasto biszkoptowe wylej masę serową.

Wyrównaj wierzch.

Sernik piecz około godziny w 150 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak