Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty przekładaniec

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Masa

sok owocowy 1 litr (Kubuś-kolor pomarańczowy)
budyń śmietankowy 2 opakowania bez cukru
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Pianka

galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
gorąca woda 2,5 szklanki
bita śmietana w proszku 2 opakowania (Śnieżka)
mleko 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty przekładaniec

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka ubijam na sztywno pod koniec dodając cukier.
Krok 1 - Puszysty przekładaniec foto
2
Do ubitej piany dodaję po żółtku, miksując jak najkrócej.
Krok 2 - Puszysty przekładaniec foto
3
Następnie przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier wanilinowy i lekko mieszam silikonową łopatką.
Krok 3 - Puszysty przekładaniec foto
4
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiam do piekarnika na ok. 40 min. (temp. 160st. C). Po upieczeniu zostawiam lekko uchylony piekarnik.
Krok 4 - Puszysty przekładaniec foto
5
Masa: w 1,5 szklanki soku Kubuś (może być Pysio lub Multiwitamina) rozrabiam budynie, pozostałą część soku zagotowuję.
Krok 5 - Puszysty przekładaniec foto
6
Do gotującego się soku wlewam rozpuszczone budynie, mieszam i dosypuję opakowanie galaretki. Na tym etapie można jeszcze dodać cukier, w zależności od rodzaju soku, jaki użyliśmy. Wszystko mieszam do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół i wlewam na pierwszy blat gorącą masę (dzięki temu ciasta nie trzeba nasączać), równomiernie rozprowadzam i przykrywam drugą częścią ciasta.
Krok 6 - Puszysty przekładaniec foto
7
Pianka: galaretki rozpuszczam w 2,5 szklankach wrzącej wody i pozostawiam, aby stężały. W 400 ml mleka miksuję Śnieżki, aż masa zgęstnieje, następnie dodaję tężejące galaretki i dalej miksuję (piana musi powiększyć objętość i być dobrze napowietrzona).
Krok 7 - Puszysty przekładaniec foto
8
Ubitą pianę przekładam na ciasto, równomiernie rozprowadzam i wstawiam do lodówki.
Krok 8 - Puszysty przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.12.2015 08:17
piękne kolorki, super ciacho
sabik86 08.11.2015 21:21
Wygląda pysznie
mysza75 05.11.2015 16:49
jakie pyszne ciacho
ania2610 05.11.2015 15:48
bardzo dziękuję! :)
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:09
świetne ciasto na weekend !
wyattearp 05.11.2015 12:49
super ciacho !!
ania2610 05.11.2015 11:49
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa, a ciacho szczerze polecam!
ilka01 05.11.2015 10:03
super ciasto
Aleksandra/Olcia 05.11.2015 09:41
pyszny deserek
bertpvd 05.11.2015 09:37
pyszny deser !
Poison1988 05.11.2015 09:21
wygląda cudnie :)
Wiesława1 05.11.2015 09:12
Pyszności taki deserek
Krystyna32 05.11.2015 08:20
pyszności :)
Maridka19 05.11.2015 07:59
Ależ apetyczne ciasto :)
berys18 05.11.2015 07:36
świetnie wygląda
Krzysztof15 05.11.2015 06:24
wyglada apetycznie
Franciszek 05.11.2015 00:56
ładnie wygląda
norweska20 05.11.2015 00:11
smakowita i apetyczna propozycja
Jadwiga/Jaga85 04.11.2015 23:21
Pyszne ciasto!
Iwusia 04.11.2015 23:15
fajne to ciacho
Magda60 04.11.2015 22:58
ciasto bajka
Marta1986 04.11.2015 22:34
ciekawy przepis
Renataj 04.11.2015 22:07
Apetycznie się prezentuje:)
Wiktoria29 04.11.2015 21:58
Fajne ciasto
jola91 04.11.2015 21:24
Takie ciacho to coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak