Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PUSZYSTY PIERNIK NA POWIDŁACH

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 30 g
kakao 2 czubate łyżeczki
płynny miód 2 łyżki
mleko 1 szkl
jajko 3 szt
masło roztopione 120 g
powidła śliwkowe 200 g
białko 3-4 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: PUSZYSTY PIERNIK NA POWIDŁACH

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy. W największej misce mieszamy mleko, roztopione masło i miód. Dodajemy suche składniki oraz kakao, przyprawę do piernika a także powidła - miksujemy do połączenia w jednolitą masę.
Krok 1 - PUSZYSTY PIERNIK NA POWIDŁACH foto
2
W misce ubijamy całe jajka na puszysty krem. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy ale tym razem na niższych obrotach miksera. Masę przelewamy do formy. Pieczemy około 1 godziny (u mnie 1 godz i 15 minut) do tzw suchego patyczka.
Krok 2 - PUSZYSTY PIERNIK NA POWIDŁACH foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i pod koniec czyli ok. 15 min przed wyciągnięciem wierzch wykładamy białkami. Pieczemy do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!!!!!
Krok 3 - PUSZYSTY PIERNIK NA POWIDŁACH foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.06.2015 11:27
rewelacyjny piernik
caralajna 29.01.2014 18:12
fajny piernik, bardzo udany
fotoviderek 22.01.2014 07:44
Wspaniały piernik :)
everay 20.01.2014 10:58
napewno smaczny:))
Magula 20.01.2014 08:27
Super ciasto.
Niki22 19.01.2014 23:53
poproszę kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak