Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek-ubić sztywną pianę. Ubijając dodać cukier ( po 1 łyżce) i żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
Podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30 min w 180 stopniach.
W międzyczasie pozostałe białka ubi na sztywno, a na koniec, ubijając dodać cukier po łyżce.
Drugą część biszkopta wylać na blaszkę z papierem. Na wierzch wyłożyć bezę.
piec ok.40 min w temp. 150 stopni.
Biszkopty wystudzić.
Odlać 1/2 szklanki syropu,a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną, zagotować.
o odlanego syropu dodać żółtka i mąkę, wymieszać i wlać do gotującego syropu. zagotować do zgęstnienia.
Gorącą masę wylać na biszkopt bez bezy. Wystudzić.
Wyłożyć a zimną masę cytrynową.
Smacznego!