Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny 6 łyżek
białko 6 szt
cukier 300 g

MASA

cukier 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1/2 kostki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cytryna 3 szt

Bita Śmietna

śmietana kremówka 500 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietan fix 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą

Kroki postępowania

1
(na początek odstawiamy 6 białek i 300 g cukru- będą am potrzebne za chwilę)
Białka oddzielić od żółtek-ubić sztywną pianę. Ubijając dodać cukier ( po 1 łyżce) i żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
Podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30 min w 180 stopniach.

W międzyczasie pozostałe białka ubi na sztywno, a na koniec, ubijając dodać cukier po łyżce.
Drugą część biszkopta wylać na blaszkę z papierem. Na wierzch wyłożyć bezę.
piec ok.40 min w temp. 150 stopni.
Biszkopty wystudzić.
Krok 1 - Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą foto
2
Masa: Z 2 cytryn zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok.połączyć go z cukrem i 1 szklanką wody.
Odlać 1/2 szklanki syropu,a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną, zagotować.
o odlanego syropu dodać żółtka i mąkę, wymieszać i wlać do gotującego syropu. zagotować do zgęstnienia.
Gorącą masę wylać na biszkopt bez bezy. Wystudzić.
Krok 2 - Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą foto
3
Zimna kremówkę ubić z cukrem waniliowym,pod koniec dodając śmietan fixy.
Wyłożyć a zimną masę cytrynową.
Krok 3 - Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą foto
4
Całość przykryć drugim biszkoptem z bezą.
Smacznego!
Krok 4 - Puszysty cytrynowiec na biszkopcie, z bezą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anonim 23.12.2023 19:20
Potwierdzam, ciasto przepyszne! Polecam <3 Piekłam z mamą, i tą pierwszą warstwę samego biszkoptu piekłyśmy w nagrzanym 10 min i było wystarczająco. Całe ciasto robiłyśmy 2h, a nie 1h xD Pozdrawiam!
Margo1 07.06.2016 21:38
Właśnie takie ciasto lubię
IwonaKa 05.06.2016 21:06
Ale ciacho ! Pycha
Mniam 30.05.2016 10:16
Na takie ciasto z chęcią bym się skusiła :) bezy i cytryny to super połączenie.
Madzai 30.05.2016 09:59
Wygląda wspaniale!
Stenka 30.05.2016 09:32
smakowicie wygląda
Ola1984 30.05.2016 09:28
Cudne ciacho :) Uwielbiam wszelkie wypieki z bezą.
Ewelina1991 30.05.2016 08:34
świetny przepis!!
Krzysztof15 30.05.2016 06:38
pyszne ciacho
halina17 29.05.2016 22:06
Dobre ciasto.
KORAL 29.05.2016 21:40
Pyszności .....
Ania321 29.05.2016 21:36
Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Edita 29.05.2016 21:15
ale pyszny
Anna169Hosz 29.05.2016 21:10
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak