Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty biszkopt

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt.(450 g w skorupkach)
cukier 220 g (szklanka)
mąka pszenna typ 450 160 g (szklanka)
mąka ziemniaczana 50 g (1/3 szklanki)

Porada

Biszkopt upieczony w foremce 28 cm można przekroić na 2 blaty, a w 26 cm na co najmniej 3. Najlepiej biszkopt upiec wieczorem, a przekrajać na drugi dzień, wtedy na pewno będzie całkowicie wystudzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty biszkopt

(na formę 28 cm lub 26 cm)
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

2. Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.

3. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).

4. Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować).

5. Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).

6. Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.

7. Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.04.2017 16:44
Ładnie udany;))
Kuchcik gotuje 03.04.2017 11:06
Zgadzam się, puszyste biszkopty wychodzą i bez dodatku mąki ziemniaczanej, ale ona nadaje biszkoptowi takiej delikatności i lekkości. Przyznam się, że nie trzymam się sztywno jednego przepisu na biszkopt. W zależności, z czym on ma być, jeśli do środka wkładam owoce z galaretką, to zdarza mi się nawet dodać do niego proszku do pieczenia, aby nie był zbyt delikatny :)
jagoda5913 03.04.2017 11:02
dobrze wyrósł
2milutka 03.04.2017 09:20
ładnie wyrośniety
Bożena Matuszczyk 03.04.2017 08:05
Zgadzam sie z poprzedniczką każdy ma swój wypróbowany biszkopt,ale czasem warto wypróbować coś innego. Twój biszkopt wygląda pięknie.;)
Habibi 03.04.2017 07:53
Każdy ma swój sposób na biszkopt ;) Mnie nauczyła Mama, ze na każde jajko łyżka mąki pszennej i łyżka cukru - nie trzeba pamiętać proporcji ;) Moja Mama nigdy nie dodawała mąki ziemniaczanej i zawsze miała piękne puszyste biszkopty. Ja w swojej kuchni czasami mieszam mąki do biszkoptu. Ale dobrze wyrośnięty biszkopt to podstawa w wypiekach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak