Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty biszkopt
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
3. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).
4. Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować).
5. Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
6. Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.
7. Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu.