Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste rogaliki z dżemem lub czekoladą
Koszt porcji ok.: 50 gr
Ilość porcji: 16 sztuk
Drożdże pokrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłego mleka. Odstaw. Poczekaj, aż zaczną rosnąć. Resztę mąki przesiej do miski. Wlej zaczyn. Dołóż sól, pozostały cukier i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto, odstaw, by wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj na placek i pokrój radełkiem na 8 równych części. Rozłóż na nich po łyżeczce dżemu. Zroluj trójkąty, zaczynając od ich podstawy. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując lekkie odstępy (jeszcze urosną). Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C, aż się zrumienią.