Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ptysie z budyniem :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
woda 2 szklanki
mąka 2 szklanki
masło lub margaryna 250 g
budyń 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ptysie z budyniem :)

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do ciepłej, ale jeszcze nie wrzącej wody. Całość zagotowujemy.
Krok 1 - Puszyste ptysie z budyniem :) foto
2
Gdy woda z margaryną się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy powoli mąkę i mieszamy. Stawiamy z powrotem na ogień i mieszamy aż ciasto zgęstnieje i będzie gładko odchodzić od ścianek garnka.
Krok 2 - Puszyste ptysie z budyniem :) foto
3
Następnie dodajemy jajka i miksujemy na pełnych obrotach aż ciasto będzie gładkie.
Krok 3 - Puszyste ptysie z budyniem :) foto
4
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (ja akurat nie go nie miałam, więc użyłam woreczka do mrożenia i zrobiłam w jednym z rogów dziurkę) i wyciskać ciasto na kształt ptysi, zachowując niewielkie odstępy.
Krok 4 - Puszyste ptysie z budyniem :) foto
5
Nasze ptysie pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Gdy lekko przestygną rozcinamy je na pół i nadziewamy np. budyniem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Puszyste ptysie z budyniem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mały_łasuch 27.02.2015 14:08
Pyszności! :)
as28 15.02.2015 17:39
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak