Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki posiadają delikatną konsystencję pianki. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często. Świetnie smakują w wersji solo oraz z różnymi dodatkami.

Składniki:

Na około 6 sztuk:

śmietana 12% 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:24
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 08:25
Placuszki apetyczne i kuszące;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak