Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placuszki posiadają delikatną konsystencję pianki. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często. Świetnie smakują w wersji solo oraz z różnymi dodatkami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 6 sztuk:

  • śmietana 12%

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

30.11.2018 08:25
Placuszki apetyczne i kuszące;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat