Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste naleśniki bezglutenowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka gryczana 0,5 szklanki
maślanka 1,5 szklanki
jajko 1 szt.
masło 3 łyżki
ksylitol 2,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bezglutenowy)
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste naleśniki bezglutenowe

Propozycja na smaczne i słodkie, bezglutenowe naleśniki, które przypominają amerykańskie pancakes. Świetnie komponują się z jogurtem i świeżymi owocami :)

PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy w rondelku i studzimy.

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sodę oczyszczaną, proszek do pieczenia, cukier brzozowy (ksylitol), szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.

Następnie dodajemy jajko, 1,5 szklanki maślanki oraz ostudzone masło i wszystko miksujemy.

Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor*.

* Na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki.

Podajemy z jogurtem i świeżymi owocami lub z innymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.04.2015 19:52
świetne naleśniki
Jadwiga/Jaga85 02.04.2015 15:07
Bardzo jestem ciekawa smaku!Wyglądają super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak