Puszyste naleśniki bezglutenowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • mąka gryczana

    0,5 szklanki
  • maślanka

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • ksylitol

    2,5 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka (bezglutenowy)
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na smaczne i słodkie, bezglutenowe naleśniki, które przypominają amerykańskie pancakes. Świetnie komponują się z jogurtem i świeżymi owocami :)

PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy w rondelku i studzimy.

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sodę oczyszczaną, proszek do pieczenia, cukier brzozowy (ksylitol), szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.

Następnie dodajemy jajko, 1,5 szklanki maślanki oraz ostudzone masło i wszystko miksujemy.

Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor*.

* Na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki.

Podajemy z jogurtem i świeżymi owocami lub z innymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 02.04.2015 19:52
świetne naleśniki
Jadwiga/Jaga85 02.04.2015 15:07
Bardzo jestem ciekawa smaku!Wyglądają super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat