Puszyste leniwe pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    500 g
  • mąka

    200-250 g
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera. Całość lekko solimy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AnielskaSlodycz 02.09.2013 22:17
uwielbiam takie pierogi
magdziorka6 02.09.2013 21:47
pierogi pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat