Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste leniwe pierogi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biały ser 500 g
mąka 200-250 g
masło 2 łyżki
jajko 3 szt
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste leniwe pierogi

Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera. Całość lekko solimy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 02.09.2013 22:17
uwielbiam takie pierogi
magdziorka6 02.09.2013 21:47
pierogi pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak