Puszyste faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 szklanek
  • żółtka

    5 sztuk
  • śmietana 18 proc

    330 g
  • rum

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • smalec

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszyste faworki foto
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną.
Krok 2 - Puszyste faworki foto
Dodajemy żółtka, rum, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie (ręcznie) wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy na 3 części.
Krok 3 - Puszyste faworki foto
Każdą część ciasta po kolei rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm.
Krok 4 - Puszyste faworki foto
Z ciasta wycinamy paski, z pasków prostokąty. Na środku prostokąta robimy nacięcie nożem.
Krok 5 - Puszyste faworki foto
Przez nacięcie przekładamy dwa górne rogi ciasta. Powstaje faworek.
Krok 6 - Puszyste faworki foto
Faworki smażymy na roztopionym i rozgrzanym smalcu po minucie-dwie z każdej strony (aż będą rumiane). Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 13.01.2015 13:02
Coś w sam raz dla mnie :)
irenka 12.01.2015 19:59
pyszne słodkości,uwielbiam
wyattearp 12.01.2015 19:23
uwielbiam !!!
Zdzisław 12.01.2015 18:47
takie słodkości lubię
Ola1984 12.01.2015 18:35
Apetycznie wyglądają :)
wwwiolka 12.01.2015 17:44
Bardzo fajny przepis.
ice cubes 12.01.2015 17:37
uwielbiam je :)
luna76 12.01.2015 17:22
mmmm, pysznie wyglądają !!!
AgaS10 12.01.2015 17:21
uwielbiam faworki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat