Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste faworki

5.0
(83)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana 18 proc 330 g
rum 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
smalec 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną.
Krok 1 - Puszyste faworki foto
2
Dodajemy żółtka, rum, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie (ręcznie) wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy na 3 części.
Krok 2 - Puszyste faworki foto
3
Każdą część ciasta po kolei rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm.
Krok 3 - Puszyste faworki foto
4
Z ciasta wycinamy paski, z pasków prostokąty. Na środku prostokąta robimy nacięcie nożem.
Krok 4 - Puszyste faworki foto
5
Przez nacięcie przekładamy dwa górne rogi ciasta. Powstaje faworek.
Krok 5 - Puszyste faworki foto
6
Faworki smażymy na roztopionym i rozgrzanym smalcu po minucie-dwie z każdej strony (aż będą rumiane). Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Puszyste faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 13.01.2015 13:02
Coś w sam raz dla mnie :)
irenka 12.01.2015 19:59
pyszne słodkości,uwielbiam
wyattearp 12.01.2015 19:23
uwielbiam !!!
Zdzisław 12.01.2015 18:47
takie słodkości lubię
Ola1984 12.01.2015 18:35
Apetycznie wyglądają :)
wwwiolka 12.01.2015 17:44
Bardzo fajny przepis.
ice cubes 12.01.2015 17:37
uwielbiam je :)
luna76 12.01.2015 17:22
mmmm, pysznie wyglądają !!!
AgaS10 12.01.2015 17:21
uwielbiam faworki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak