Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z truskawkami
Jeśli spodziewacie się gości i nie wiecie czym ich poczęstować przygotujcie pyszne, puszyste ciasto w truskawkami. Jego przygotowanie to dosłownie kilka minut, możecie go przygotować z ulubionymi owocami lub bez i z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Poznajcie przepis na puszyste ciasto z truskawkami.
Kroki postępowania
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na pół lub w plastry, w zależności od wielkości owoców.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować.
Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość.
Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.