Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa

mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Lista składników

rabarbar 2-3 sztuki

kruszonka

margaryna 50 g
cukier 50 g
mąka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Na początek roztopić 1 kostkę margaryny i potem odstawić ją do ostudzenia. (Uwaga. Można użyć trochę mniej margaryny, przed roztopieniem odcięłam 50 g i użyłam jej do kruszonki)
Krok 1 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
2
W miseczce wyrabiamy kruszonkę. Zagniatamy 50 g margaryny, 50 g cukru i 100 g mąki.
Krok 2 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
3
Gdy składniki kruszonki już się połączą odstawiamy całość do lodówki.
Krok 3 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
4
Ubijamy w osobnej miseczce 4 białka tak aby były sztywne. Potem dosypujemy 1 szklankę cukru i nadal ubijamy mikserem.
Krok 4 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
5
Stopniowo dosypujemy do białek i cukru kolejne składniki: 4 żółtka, 2,5 szklanki mąki, roztopiony tłuszcz, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Krok 5 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
6
Ubijamy mikserem tak długo aż masa będzie jednolita.
Krok 6 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
7
Przygotowujemy blaszkę. (Moja blaszka ma wymiary 32 cm na 24 cm. Ciasto w niej wyrosło puszyste). Można blaszkę wysmarować margaryną jednak bardziej polecam wyścielić blaszkę papierem do pieczenia. (Jest to wygodniejszy sposób i blaszka jest potem czysta).
Krok 7 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
8
Wylewamy masę na blaszkę i rozprowadzamy masę równomiernie, użyłam do tego dużej łyżki.
Krok 8 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
9
Myjemy i obieramy cienko rabarbar. (Można go wcześniej przygotować). Użyłam do ciasta 2 łodygi rabarbaru.
Krok 9 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
10
Rabarbar kroimy na mniejsze części, nie za grube.
Krok 10 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
12
Pokrojony rabarbar rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta.
Krok 11 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
13
Na koniec rozkładamy kruszonkę.
Krok 12 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
14
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 13 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto
15
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. (Osobiście lubię je jeść jeszcze ciepłe, tak 20 minut po upieczeniu. Zapachem ciasto przypomina mi trochę zapach biszkopta).
Krok 14 - Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.09.2014 10:48
apetyczne ciacho
Motorek 21.06.2014 08:57
dobre ciasto
magduś83 19.06.2014 19:06
musi być pyszne
gibli 07.06.2014 17:14
poproszę kawałeczek)
Jagódka77 04.06.2014 14:57
takiego ciasta to ja nigdy nie odmawiam, pysznie wygląda
Stenka 26.05.2014 21:31
smaczne ciasto
adelajda 26.05.2014 19:52
na pewno pyszne ciasto :)
everay 26.05.2014 16:07
mniam mniam
mirosława4 26.05.2014 14:43
apetyczne !
matesko 26.05.2014 14:29
fajne ciasto
Marta1986 26.05.2014 14:05
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak