Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z rabarbarem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 0,75 szklanki
olej 0,5 szklanki
mąka pszenna typ 450 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
rabarbar 3 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
2

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Powoli wsypywać cukier cały czas miksując.
Krok 2 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
3

Gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując.
Krok 3 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
4

Następnie wlewać cienkim strumyczkiem olej, cały czas miksując.
Krok 4 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
5

Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem.
Krok 5 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
6

Na wierzchu rozsypać równo rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 45-50 minut.
Krok 6 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.05.2016 18:28
fajny prosty przepis na pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak