Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z rabarbarem

5.0
(1934)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Banalnie prosty, ale za to bardzo pyszny przepis na puszyste ciasto z rabarbarem! Delikatne ciasto, kwaskowaty rabarbar - to połączenie, które pokochają wszyscy! Jeśli lubisz to warzywo, koniecznie wypróbuj ten przepis i delektuj się efektem w postaci ciasta z rabarbarem!

Składniki:

Ciasto z rabarbarem:

rabarbar 500 gramów
cukier 200 gramów
jajko 8 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
olej 150 mililitrów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier puder do posypania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z rabarbarem

Z tego przepisu przygotujesz ciasto z rabarbarem w dużej blaszce, dlatego jeśli spodziewasz się gości - ten przepis sprawdzi się idealnie. Ciasto z rabarbarem robi się według prostego przepisu, a jest ono świetnym deserem na letnie popołudnia, kiedy spotyka się cała rodzina. Do kawy, jak i na raz - ciasto z rabarbarem sprawdzi się idealnie!

Kroki postępowania

1

Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić na drobne kawałki.

Krok 1 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
2

Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać i dodać olej - połączyć. Na koniec dodać pokrojony rabarbar.

Gotowe ciasto wyłożyć na dużą blachę (22x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (albo posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą).

Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 40 minut.

Krok 2 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto
3
Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Puszyste ciasto z rabarbarem foto

Jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem? Wystarczy dokładnie przeczytać przepis! Jeśli wybierzesz dojrzałe łodygi rabarbaru, ciasto nie będzie takie kwaskowe. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To ważne w przypadku ciast ucieranych, np. takiego jak ciasto z rabarbarem.

Spodobał Ci się ten przepis - sprawdź inne propozycje na domowe ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rentakrenta 27.06.2023 18:53
A można dać 6 jajek?
Doradca Smaku 28.06.2023 12:05
Tak - możesz zredukować ilość jajek.
Basia 20.06.2023 23:22
Moze byc oliwa z oliwek zamiast zwykłego oleju ?
Doradca Smaku 21.06.2023 09:43
Tak! Oliwa z oliwek też świetnie nadaje się do ciast :)
Paulina 15.06.2023 23:24
W przeliczeniu na gramy, jaką ilość mąki należy dodać?
Doradca Smaku 19.06.2023 17:00
szklanka mąki pszennej waży 170 g, więc wyjdzie łącznie 340 g
Magda 04.06.2023 14:33
Dziękuję za przepis. Mam większą blaszkę o kilka cm i na logikę czas pieczenia powinnam skrócić. Było gotowe po godzinie. Ale wyszło tak puszyste, jak żadne inne. Pycha :) Białka na najwyższych obrotach, dodawając resztę na średnich. Olej wmieszałam silikonową łyżką. Rabarbaru dałam więcej i wymieszałam już na blaszce. Puch idealny! Ach, zmniejszyłam cukier o 30g i nie dałam cukru pudru. Idealna słodkość z kwaśnością, jak dla nas. Dzięki!
Doradca Smaku 05.06.2023 10:15
Magdo, bardzo się cieszę, że przepis tak przypadł Ci do gustu. Dzięki za podzielenie się wrażeniami :)
Ania89 17.05.2023 14:00
Można dać truskawki zamiast rabarbaru?
Doradca Smaku 19.05.2023 08:43
Oczywiście!:)
Bea 17.08.2022 10:32
Pieczenie z termoobiegiem czy góra dół?
Doradca Smaku 22.08.2022 12:47
Pieczenie z termoobiegiem. Jednak warto obserwować ciasto i nawet wcześniej sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe.
Doradca Smaku 29.06.2020 09:48
BASIAAA21 - tak, ma być 8 jaj.
KasiaK90 14.05.2013 14:18
uwielbiam takie ciasta
adam1f 21.03.2013 08:53
pyszne to ciasto
Fiffi 30.09.2012 22:59
bardzo apetycznie wygląda
helen 03.09.2012 22:50
piękne i smaczne było:)
helen 03.09.2012 22:50
piękne i smaczne było:)
smerfetka79 06.08.2012 20:14
wkradł się błąd:((8 jaj
Basiaaa21 29.06.2020 13:29
Ma być 8 jaj a nie 5??
Basiaaa21 27.06.2020 09:35
Ma być 8 jaj a nie 5??
mirosława4 01.08.2012 15:57
pyszne są ciasta z rabarbarem robię podobne to znika w mgnieniu oka:)
bartek8585 22.07.2012 23:36
pychota
Anna169Hosz 11.07.2012 11:16
Bardzo apetycznie wygląda.
teresa18 19.06.2012 15:43
jak ja dawno nie jadłam rabarbaru, wygląda rewelacyjnie
Paweł10 19.06.2012 13:24
uwielbiam :)
Ewa104 19.06.2012 12:27
Pyszne ,domowe ciacho z rabarbarem.
Dorota59 19.06.2012 10:40
na pewno wypróbuję ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak