Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z morelami i migdałami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukru drobnego 1,5 szklanki
śmietana 18 proc 200 g
jajko 5
cukier migdałowy 2 łyżeczki
migdały w płatkach 60 g
morele 0,5 kg
cukier gruboziarnisty

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z morelami i migdałami

Kroki postępowania

1
Morele dokładnie myję, usuwam pestki i kroję w połówki lub w ćwiartki. Jajka ucieram z cukrem (zwykłym) na puchową masę mikserem. Wyłączam mikser i od tej pory mieszam ręcznie. Dodaję śmietanę. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier migdałowy i mieszam delikatnie szpatułką.
Krok 1 - Puszyste ciasto z morelami i migdałami foto
2
Okrągłą tortownicę smaruję lekko tłuszczem i posypuję bułką tartą lub mąką. Wylewam połowę ciasta. Układam połowę moreli, gęsto obok siebie i posypuję płatkami migdałowymi.
Krok 2 - Puszyste ciasto z morelami i migdałami foto
3
Wylewam pozostałą część ciasta i układam resztę moreli. Na wierzch sypię cukier gruboziarnisty. Piekę w rozgrzanym piekarniku, przez około 40-45 minut.
Krok 3 - Puszyste ciasto z morelami i migdałami foto
4
Po upieczeniu i wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Puszyste ciasto z morelami i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.09.2013 22:22
takie ciasta to lubię zjeść z dokładką
monisia1977 10.09.2013 06:26
super ciacho
iwi 09.09.2013 19:27
Super ciacho
Renata9 09.09.2013 19:14
smakowite ciacho
Boska_Agatka 09.09.2013 19:02
Ale bym zjadła mniaaaaaaaam
Rafał3 09.09.2013 18:54
pyszności tylko palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak