Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi zwane "Wiewiórką".

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
orzechy włoskie 1 szklanka
olej 2/3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jabłka 4 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi zwane "Wiewiórką".

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki,zaś orzechy nieco rozdrobnić,ale też nie do przesady,aby później był zauważalne i wyczuwalne podczas jedzenia w cieście.Białka jaj oddzielić od żółtek.Z białek ubić za pomocą miksera pianę.Pod koniec ubijania piany dodać cukier i dalej miksować.Po dokładnym połączeniu się białek z cukrem dodać żółtka jaj i olej i dalej miksować.
Krok 1 - Puszyste ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi zwane "Wiewiórką". foto
2
Do uwierconej masy dodać wszystkie proszkowane składniki-mąkę, sodę,proszek do pieczenia i cynamon najlepiej przesiewając je przez sitko do misy z masą,bo dzięki temu ciasto nam ładniej wyrośnie i będzie bardziej puszyste.Od tego momentu mikser już nie będzie potrzeby,gdyż będziemy mieszać dodane sypkie składniki z masą już ręcznie,ja posłużyłam się drewnianą łyżką.Wymieszałam masę z mąką,sodą,proszkiem i cynamonem delikatnie tak,aby całość się połączyła,ale piana możliwie za bardzo nie opadła.Na sam koniec należy dodać starte jabłka i orzechy.Całość ręcznie wymieszać do uzyskania jednolitego,surowego ciasta.
Krok 2 - Puszyste ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi zwane "Wiewiórką". foto
3
Blaszkę o wymiarach 24x28 wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej surowe ciasto.Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 50 minut.Podczas pieczenia uwalniający się zapach cynamonu i podgrzewanych jabłek jest fenomenalny,przyjemnie wierci w nosie i sprawia,że nie można się doczekać,aż ciacho się upiecze i będzie można go kosztować.Gdy wyjęte z piekarnika ciasto ostygnie obsypujemy je przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Ciasto stygnie szybko.Jest pyszne i dość pożywne za sprawą dodatku jabłek i orzechów.Bardzo solidnie wyrosło,jest mięciutkie i puszyste,takie nieco biszkoptowe.Podczas jedzenia orzechy przyjemnie chrupią.Ciasto świetnie nadaje się do mrożenia,można uchować(jeśli komuś się uda)kawałek,zawinąć w folię i schować do zamrażalnika,żeby wyjąć owy kawałek w chwili,gdy będziemy mieli na nie ochotę,a nie będziemy mieli czasu na jego pieczenie. Kawałek takiego ciasta świetnie pasuje zarówno do filiżanki dobrej kawy jak i porządnego kubka zimnego mleka.
Krok 3 - Puszyste ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi zwane "Wiewiórką". foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 26.01.2014 21:24
Fajny przepis i ładniutka aranżacja:)
Grazyna0211 11.12.2013 19:41
pyszne ciasto moje smaki
Motorek 17.10.2013 17:22
smaczne ciasto
fotoviderek 06.06.2013 09:57
Świetne ciacho :)
Alex_M 04.06.2013 13:55
uwielbiam wiewioreczke! :)
kasiaw 04.06.2013 11:12
bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu
paulina2157 04.06.2013 10:40
fajne robiłam podobne ale to wygląda smacznie
Janina 04.06.2013 10:29
Szybkie i smaczne
Konczi 04.06.2013 09:57
porost ale jakże fajne ciacho :)
artur7 04.06.2013 09:55
faje ny deser
Pyszota 04.06.2013 09:55
ciekawy przepis
wiola333 04.06.2013 09:31
rewelacyjny przepis
Ewa104 04.06.2013 09:14
Znam i lubię to ciasto.I w dodatku szybko się je robi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak