Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

puszysta zapiekanka warzywna z makaronem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1/2 szt
bakłażan 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 sztuki
bób 100 g
pomidor 1 szt
ketchup pikantny 3 łyżki
białko 1 sztuka
makaron penne pełnoziarnisty 40 g
majeranek szczypta
tymianek szczypta
oregano szczypta
sól do smaku szczypta
pieprz szczypta

Porada

Dobrze smakuje również z mozarellą

Przepis i sposób przygotowania na: puszysta zapiekanka warzywna z makaronem

Makaron gotujemy tak aby był lekko twardszy niż al dente.
Cukinię kroimy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy zostawiamy aż puści sok (sok odlać). Bakłażana i paprykę kroimy w cienkie paski. Bób gotujemy wcześniej i obieramy z łupinek. Pomidora sparzamy, kroimy w 8. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą oraz z ketchupem.
Białko ubić na sztywno. Dodać do niego przyprawy wg uznania i wymieszać. Białko wmieszać do warzyw( nie odwrotnie inaczej opadnie) i energicznym ruchem połączyć składniki. Dodać makaron i znów wymieszać. Można pozostawić kilka makaroników na wierzchu wtedy będą fajnie chrupać. Piec w 180 st ok 25-30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak