Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta szarlotka z rajskim mleczkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuka
mąka pszenna 0,66 szklanka
cukier 0,66 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczka czubata

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
woda 200 ml wrząca
cukier 4 łyżka
galaretka cytrynowa 1 sztuka

rajskie mleczko

śmietana 30% 200 ml
gorąca woda 125 ml
galaretka truskawkowa 1 sztuka
cukier 2 łyżka

Dodatkowo

czekolada gorzka
mąka krupczatka
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta szarlotka z rajskim mleczkiem

Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną.

Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty.

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

Masa jabłkowa:

Jabka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami").

Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rajskie mleczko:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.

Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.

Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.

Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 02.10.2014 12:29
Dziękuję Wam bardzo i polecam to ciacho :)
Wacław 02.10.2014 09:46
bardzo apetyczne ciacho :-)
Kuchenka 01.10.2014 20:36
apetycznie wygląda
anemon 01.10.2014 19:27
Wspaniale prezentuje się Twoja szarlotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak