Puszysta szarlotka z rajskim mleczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 sztuka
  • mąka pszenna

    0,66 szklanka
  • cukier

    0,66 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczka czubata

masa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • woda

    200 ml wrząca
  • cukier

    4 łyżka
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka

rajskie mleczko

  • śmietana 30%

    200 ml
  • gorąca woda

    125 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżka

Dodatkowo

  • czekolada gorzka

  • mąka krupczatka

  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną.

Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty.

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

Masa jabłkowa:

Jabka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami").

Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rajskie mleczko:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.

Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.

Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.

Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 02.10.2014 12:29
Dziękuję Wam bardzo i polecam to ciacho :)
Wacław 02.10.2014 09:46
bardzo apetyczne ciacho :-)
Kuchenka 01.10.2014 20:36
apetycznie wygląda
anemon 01.10.2014 19:27
Wspaniale prezentuje się Twoja szarlotka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat