Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta szarlotka z rajskim mleczkiem
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną.
Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty.
Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.
Masa jabłkowa:
Jabka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami").
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Rajskie mleczko:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.
Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.
Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.
Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.