Puszysta szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    40 dag
  • cukier puder

    1 szkl
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek oczywiście) z tym, że na śmietanę wsypać proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 20 min.

Jabłka podsmażyć z dodatkiem cynamonu, ja musiałam też dodać trochę cukru bo jabłka były bardzo kwaśne.

Blachę nasmarować i obsypać bułką tartą. Rozwałkować jedną część ciasta mniej więcej na kształt blachy, a potem rozprowadzić to ciasto palcami tak by było na całym spodzie blachy. Na to ciasto przesiać kakao (kakao ma za zadanie, by jabłka nie rozmoczyły spodu). Potem warstwa jabłek i znów 2 warstwa ciasta z lodówki.

Wkładamy do piekarnika na 1900 C na ok. 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 20.02.2013 21:25
Za szarlotką wprost przepadam!
agnieszkalider 30.01.2013 08:26
Już czuję ten smak i zapach...
MAR3STA 10.01.2013 17:52
pyszne ciasto
Bernadeta1 16.12.2012 01:42
super ciasto
EWI 06.12.2012 17:35
pychota
Silver Teaspoon 06.12.2012 15:08
pyszna
Miki 06.12.2012 14:37
super
uqash24 06.12.2012 14:02
uwielbiam szarlotkę :) mniam ta wygląda apetycznie :)
AURELKA 06.12.2012 13:33
naprawdę puszysta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat