Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta szarlotka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 40 dag
cukier puder 1 szkl
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
śmietana 12% 1 łyżka
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta szarlotka

Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek oczywiście) z tym, że na śmietanę wsypać proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 20 min.

Jabłka podsmażyć z dodatkiem cynamonu, ja musiałam też dodać trochę cukru bo jabłka były bardzo kwaśne.

Blachę nasmarować i obsypać bułką tartą. Rozwałkować jedną część ciasta mniej więcej na kształt blachy, a potem rozprowadzić to ciasto palcami tak by było na całym spodzie blachy. Na to ciasto przesiać kakao (kakao ma za zadanie, by jabłka nie rozmoczyły spodu). Potem warstwa jabłek i znów 2 warstwa ciasta z lodówki.

Wkładamy do piekarnika na 1900 C na ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.02.2013 21:25
Za szarlotką wprost przepadam!
agnieszkalider 30.01.2013 08:26
Już czuję ten smak i zapach...
MAR3STA 10.01.2013 17:52
pyszne ciasto
Bernadeta1 16.12.2012 01:42
super ciasto
EWI 06.12.2012 17:35
pychota
Silver Teaspoon 06.12.2012 15:08
pyszna
Miki 06.12.2012 14:37
super
uqash24 06.12.2012 14:02
uwielbiam szarlotkę :) mniam ta wygląda apetycznie :)
AURELKA 06.12.2012 13:33
naprawdę puszysta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak