Puszysta słodka pianka

Puszysta słodka pianka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4 sztuki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody.Studzimy.Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając aż piana będzie lśniąca.Teraz powoli wlewamy tężejąca galaretkę i dokładnie,acz delikatnie mieszamy. Masa będzie szybko tężała,więc trzeba natychmiast wyłożyć ją do formy. Użyłam prostokatnej formy z wysuwanym dnem.Spód wyłożyłam folią spożywczą. Wkładamy formę do lodówki. Gdy juz dobrze zastygnie,kroimy cienkim nozem na kawałki i polewamy czekoladą.Część pianek polałam w całości a część we wzorki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 06.03.2012 11:47
ja też lubię takie lekkie cuda:)
anja3107 11.01.2012 12:11
na pewno bardzo smaczne
zuzanna_z 21.12.2011 11:36
fajne
mikrusiak 11.12.2011 20:55
ja lubia takie rzeczy...;P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat