Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta Pizza z warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdży 25 g
mleko ciepłe 200 ml
mąki 400 g
miękkiego masła lub margaryny 50 g
jajko 1 szt
szczypta soli

Dodatki

czarnych oliwek 12 szt
pomidorków cherry 6 szt
duże cebule 2 szt
pieczarek 8 szt
sera żółtego 130 g

Sos pomidorowy

przecieru pomidorowego 150 g
wody 3 łyżki
czosnku 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukru 1 plaska łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
oliwy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta Pizza z warzywami

1.Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski,dodać
pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić
ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.SOS POMIDOROWY:Do rondelka wlać przecier pomidorowy,dodać wodę,
wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem,rozmarynem,bazylią
oregano i oliwą. Gotować przez około 5 minut.
3.DODATKI:Oliwki,pomidorki pokroić w plasterki.Cebulę ,pieczarki
oczyścić, cebulę pokroić w wiórka a pieczarki w plasterki,zeszklić
osobno na
oleju.Ser zetrzeć na tarce.
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść i
rozwałkować je na wielkość blachy.
Prostokątną blachę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć
ciastem drożdżowym. Posmarować wierz sosem pomidorowym i rozłożyć
dodatki.Posypać serem.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 15.05.2015 10:26
Wyśmienicie wygląda i jeszcze z oliwkami ... miód malina ; )
Adamorek 09.05.2015 15:02
taka wersja na piątek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak