Puszysta pizza z bekonem

Puszysta pizza z bekonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    650 g
  • cukier

    3 łyżeczki
  • olej

    6 łyżek
  • drożdże

    1 łyżka
  • sól

  • przecier pomidorowy

    5 łyżek
  • czosnek

    1 ząbek
  • kiełbasa chuda

    wg uznania
  • cebula

    wg uznania
  • ser

    wg uznania
  • papryka

    wg uznania
  • woda

    4/3 (ciepła)
  • boczek

    wg plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do dużej miski wraz z solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i dodajemy do mąki. Wlewamy olej i uganiatamy ciasto. Odstawiamy na 30min.

Sos:

Mieszamy przecier z odrobiną wody i oleju, dodajemy oregano, czosnek, sól i pieprz.

***

Plastry boczku smażymy na złocisty kolor a następnie kładziemy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z tłuszczu. Kiełbasę podsmażamy chwilkę z krążkami cebuli.

Ciasto na pizzę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i polanej odrobiną oleju.

Na ciasto nakładamy sos, a następnie paprykę, kiełbasę, bekon, cebulę, ser.

Pieczemy około 15-20min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 250 stopni.

Na koniec posypujemy oregano.

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 30.09.2012 17:28
fajny pomysł
kriso 05.10.2011 21:13
smaczna
Misiek1 03.10.2011 11:38
Rewelacyjna!
Monika111 02.10.2011 14:46
pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat