Puszysta pasta Awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    2 szt.
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • pomidor

    1 szt.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszysta pasta Awokado foto
Jest to szybki przepis na pastę w stylu guacamole, idealna zarówno do urozmaicenia obiadu ( mięs typu chilli con carne) jak i lekkiej kolacji ze znajomymi, nakładana na kukurydziane nachos.

Wybieramy awokado lekko miękkie o ciemniejszej skórce, lekko chropowate.
Awokado obieramy ze skórki, obieraczką lub cienko nożem, przekrawamy na pół wyciągamy pestkę.

( Skórkę warto zachować na maseczkę do dłoni tego samego wieczora :)
Krok 2 - Puszysta pasta Awokado foto
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy awokado, dodajemy śmietanę , czosnek, świeżo mielony pieprz, sól i olej sezamowy.
Krok 3 - Puszysta pasta Awokado foto
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
Pastę dekorujemy pomidorem, posypujemy szczyptą grubo mielonej soli i i kolorowego pieprzu podajemy z nachos lub jako dresing do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 07.03.2013 18:41
dobre to jest
Cynowa_Beata 28.01.2013 11:56
Aby awokado nie ściemniało wystarczy przechowywać je z pestką..
SmacznaPyza 11.01.2013 20:02
ani odrobinki soku z limonki czy cytryny żeby awokado nie ściemniało?
andzia123 05.05.2012 18:48
mmmm
stokrotka 11.03.2012 11:17
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat