Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta kartoflanka z curry

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
marchewki 3 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
masło 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
wywar warzywny 1 litr
śmietana 30% 200 ml
chleb tostowy 4 kromki
olej do smażenia
czosnek ząbki 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta kartoflanka z curry

Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej, rozgrzanej patelni. Zupę rozlewam do talerzy i posypuje grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.04.2014 11:18
lubie wszystkie zupy krem :)
Laila2786 28.03.2014 15:27
pysznie się prezentuje, palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak