puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZACZYN

  • drożdże

    30 gram
  • mleko ciepłe

    1/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    3 łyżki

CIASTO

  • mąka tortowa

    55 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sól

    - szczypta
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    10 dag
  • morele

    22 sztuk

KRUSZONKA

  • masło

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka krupczatka

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut
Krok 2 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy /bez moreli/
Krok 3 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
hakiem robota ciasto wyrabiać z 10 minut
Krok 4 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu
Krok 5 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia
Krok 6 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
z podanych składników (masło zimne) mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać wierzch ciasta
Krok 7 - puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna...................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 01.08.2015 18:50
takie słodkości bardzo lubię
dom-agi 01.08.2015 08:54
Uwielbiam takie ciasta!
cukiereczek 01.08.2015 07:44
takie ciasto to ja lubię
wwwiolka 31.07.2015 22:42
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 31.07.2015 22:25
lubię takie wypieki
irenka 31.07.2015 21:00
pyszne słodkości,uwiebiam
agnieszka214 31.07.2015 20:52
nie ma jak domowe ciasto
gosia56 31.07.2015 20:20
super takie domowe;)
Adamorek 31.07.2015 19:28
taki super domowy
Jadwiga/Jaga85 31.07.2015 19:14
Pysznie!!! lubię ciasto drożdżowe:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat