Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna, po prostu idealna. Smacznego!

Składniki:

Zaczyn

drożdże 30 gramów
mleko ciepłe 0.25 szklanki
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 3 łyżki

Ciasto

mąka tortowa 550 gramów
cukier 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 gramów
morele 22 sztuki
mleko ciepłe 0.33 szklanki

Kruszonka

masło 150 gramów
cukier 100 gramów
mąka krupczatka 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...

Kroki postępowania

1

Przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut.

Krok 1 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
2

Do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy.

Krok 2 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
3

Hakiem robota wyrabiać ciasto przez około 10 minut.

Krok 3 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
4

Misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Krok 4 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
5

Można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawić na 15 minut do podrośnięcia.

Krok 5 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
6

Z podanych składników (masło ma być zimne) mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać nią wierzch ciasta.

Krok 6 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto
7

Przez pierwsze 35 minut piec w ustawieniach: grzanie góra/dół, drugi poziom, 200°C. Następnie ustawić na termoobieg, 170°C i piec około 12 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, należy wyjąc z blaszki.

Krok 7 - Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 01.08.2015 18:50
takie słodkości bardzo lubię
dom-agi 01.08.2015 08:54
Uwielbiam takie ciasta!
cukiereczek 01.08.2015 07:44
takie ciasto to ja lubię
wwwiolka 31.07.2015 22:42
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 31.07.2015 22:25
lubię takie wypieki
irenka 31.07.2015 21:00
pyszne słodkości,uwiebiam
agnieszka214 31.07.2015 20:52
nie ma jak domowe ciasto
gosia56 31.07.2015 20:20
super takie domowe;)
Adamorek 31.07.2015 19:28
taki super domowy
Jadwiga/Jaga85 31.07.2015 19:14
Pysznie!!! lubię ciasto drożdżowe:)
Wiktoria29 31.07.2015 19:11
bardzo apetycznie się prezentuje
Franciszek 31.07.2015 18:25
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak