Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta babka z truskawkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
woda gazowana 3 łyżki
truskawki 50 dkg

Porada

Babkę można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta babka z truskawkami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.
Krok 1 - Puszysta babka z truskawkami foto
2
Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.
Krok 2 - Puszysta babka z truskawkami foto
3
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Puszysta babka z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak