Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta baba

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 12 dag
mąka ziemniaczana 4 dag
masło 15 dag
cukier kryształ 12 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 sztuka
laska wanilii 1 sztuka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta baba

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy do ostudzenia.

Małą formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy krupczatką (silikonową formę wystarczy tylko lekko posmarować masłem).

Schłodzone jajka ubijamy na puszystą pianę, dodając partiami cukier oraz ziarenka z laski wanilii.

Ciągle ubijając na wolnych obrotach, dodajemy mąki zmieszane z proszkiem, a następnie schłodzone masło.

Gdy masa będzie gładka, przekładamy ją do formy babkowej.

Pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.09.2014 09:40
wygląda apetycznie
Iwusia 12.09.2014 22:09
wspaniała babeczka
Katarzyna59 12.09.2014 20:56
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak