Puszysta baba

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    12 dag
  • mąka ziemniaczana

    4 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier kryształ

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    3 sztuka
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy do ostudzenia.

Małą formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy krupczatką (silikonową formę wystarczy tylko lekko posmarować masłem).

Schłodzone jajka ubijamy na puszystą pianę, dodając partiami cukier oraz ziarenka z laski wanilii.

Ciągle ubijając na wolnych obrotach, dodajemy mąki zmieszane z proszkiem, a następnie schłodzone masło.

Gdy masa będzie gładka, przekładamy ją do formy babkowej.

Pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 13.09.2014 09:40
wygląda apetycznie
Iwusia 12.09.2014 22:09
wspaniała babeczka
Katarzyna59 12.09.2014 20:56
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat