Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Purpurowe ciasto marchewkowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka purpurowa 80 dag
mąka pszenna tortowa 2 szklanki
olej 1 szklanka
rodzynki 3/4 szklanki
jajko 4-5
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
cukier puder do posypania
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Purpurowe ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie obieramy z łupinek i siekany drobno, możemy je także włożyć do papierowej torebki i "rozbić" wałkiem do ciasta. Następnie zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na bok.
Krok 1 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
2
Marchewkę myjemy, obieramy ją oraz ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach (radzę robić to w rękawiczkach gumowych, bo marchewka bardzo farbuje). Potrzebujemy 3 szklanki startej marchewki.
Krok 2 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
3
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą, białą masę.
Krok 3 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
4
Następnie dodajemy olej i jeszcze chwilkę mieszamy.
Krok 4 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
5
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, dodajemy także szczyptę soli.
Krok 5 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
6
Suche składniki dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy.
Krok 6 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
7
Następnie do ciasta dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz odciśnięte z wody rodzynki.
Krok 7 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
8
Całość mieszamy dokładnie, przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ciasto należy piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Krok 8 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto
9
Po ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego!
Krok 9 - Purpurowe ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 30.07.2014 22:27
Ale bym zjadła :)
kala9287 24.06.2014 15:37
ładne i na pewno bardzo smaczne
Kasia36 14.08.2013 22:03
Pysznie wygląda
mysza75 05.04.2013 12:12
Wygląda pysznie i połączenie fajne
kala9287 22.02.2013 12:16
uwielbiam to ciasto
Kasnaj 07.02.2013 08:45
nie jadłam ale wygląda ciekawie :)
Kasnaj 07.02.2013 08:45
nie jadłam ale wygląda ciekawie :)
ElizaT 05.02.2013 22:31
nie jadłam ale pięknie wygląda
Joanna23 30.01.2013 10:46
smaczne
Bernadeta1 26.01.2013 13:43
bardzo lubię
Anitapaj 23.01.2013 21:34
smacznie wygląda;)
Iwusia 04.01.2013 23:38
bardzo fajny przepis
pycia9 04.01.2013 15:40
pycha ciacho
Rafał10 18.12.2012 08:19
ale ciacho, aż ślinka cieknie !
Dorota37 16.12.2012 12:48
chętnie wypróbuję to ciasto
Sandra9 14.12.2012 11:07
Uwielbiam ciasto marchewkowe i nawet przekonałam swoją rodzinę, która na początku się krzywiła na myśl o marchewce w cieście.
Kuchareczka2 12.12.2012 16:22
uwielbiam to ciasto
Brenia 12.12.2012 16:17
Rewelacja, bardzo polubiłam ostatnio ciasto marchewkowe!
andrew1 12.12.2012 13:57
bardzo dobre sa siasta marchewko wbrew temu co by sie moglo wydawac
wyattearp 12.12.2012 13:15
FAJNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak