Puree ziemniaczane z jabłkami

Puree ziemniaczane z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • jabłka

    60 dag
  • cebula

    20 dag
  • sól

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    1 szkl
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • majeranek

    pół pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki. Gotować 10 min w osolonej wodzie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Dodać do ziemniaków i gotować razem jeszcze 10 min. Cebulę obrać, pokroić w krążki., usmażyć na złotobrązowy kolor na połowie masła. Ziemniaki i jabłka odcedzić, odparować. Ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Do mleka dodać resztę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzać na małym ogniu, po czym wlewać powoli do ziemniaków, mieszając co pewien czas trzepaczką. Przełożyć na półmisek, przybrać krążkami cebuli i listkami majeranku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 23.06.2013 19:05
nie dawno robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat