Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z pieczonej dyni.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 sztuka

Porada

Takie dyniowe puree można wedle swojego smaku doprawić dodając na przykład do niego cynamon, albo curry, ja jednak chciałam, by dynia była bez doprawienia, uniwersalna, gdyż wykorzystam owe puree zarówno do dań słodkich, jak i słonych, wytrawnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z pieczonej dyni.

Puree z dyni to świetna baza, z której można przygotować pyszne ciasta, ciasteczka, zupy, czy wszelakie inne smakowite dania lub słodkości. Warto je zatem przygotować, by to zrobić należy rozkroić dynię i pozbawić ją wnętrzności (tych dyniowych „farfocli”) oraz pestek (ja odseparowałam pestki i „ususzyłam” je w piekarniku, teraz mam zdrowe pestki do pochrupania i fajny dodatek do wypieków lub sałatek). Ja wydrążałam dynię za pomocą łyżki. Oczyszczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć kawałki dyni. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec dynię przez około 60 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z dyni usunąć skórę (można ją odkroić lub łyżką wyjąć upieczony mus, który z łatwością odchodzi od skóry). Upieczoną, miękką dynię pozbawioną skóry zmiksować blenderem. Przełożyć zmiksowaną dynię do słoików lub pojemników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.01.2016 19:59
Dobry pomysł. U mnie w ciepłej piwnicy dynia zbyt długo nie wytrzymuje a w słoiku postoi z pewnością dłużej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak