Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z pasternaku i selera

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pasternak 150 g
seler korzeniowy 200 g
mleko 200 ml
czosnek 2 ząbki
imbir 0,5 cm kawałek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty
masło 3 łyżeczki

Porada

Jeżeli nie lubisz imbiru, nie musisz go dodawać, püree będzie wtedy bardzo łagodne w smaku. Świetnie pasuje do ryby.

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z pasternaku i selera

1. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko i wrzucić warzywa. Lekko posolić, zagotować, ok. 15-20 min. do momentu aż warzywa będą miękkie.

2. Warzywa oddcedzić od mleka, ale mleka nie wylewać. Zmiksować na gładkie püree, a gdyby było za gęste dodać z 2 łyżki mleka. Dosmaczyć solą i pieprzem. Można również dodać z 2 łyżeczki masła (na diecie pominąć). Podawać od razu. Dla dekoracji skropić delikatnie oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.02.2016 13:10
nigdy nie jadłam i przepis bardzo mnie zaciekawił, super
Róża1 25.02.2016 09:50
bardzo ciekawe połączenie :-) świetny przepis , zabieram do swojej księgi :-)
Barbara13 04.02.2016 23:29
muszę przyznać że ciekawe połączenie
Renata9 04.02.2016 18:31
Bardzo smaczne puree.
Futka 04.02.2016 11:54
Pyszne i zdrowe puree :)
Aleksandra/Olcia 04.02.2016 10:56
nigdy nie jadłam
gosia56 04.02.2016 10:26
na pewno pycha muszę w tym roku zasiać pasternak;)
agaK. 04.02.2016 10:23
Bardzo ładnie podane, chętnie bym skosztowała:)
olkaaa 04.02.2016 07:40
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak