Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z dyni

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 kg (Hokkaido )
olej do wysmarowania naczynia

Porada

Puree z dyni jest bardzo proste do przygotowania i możemy wykorzystać je do różnych potraw takich jak: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich.

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z dyni

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do miękkości dyni ( około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć sok jeżeli powstał i zmiksować blenderem na gładką masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.11.2016 07:49
Ja piekę dynię w rękawie foliowy, bez dodatku tłuszczu, z niewielkim dodatkiem kilku łyżek wody.
magdow 31.10.2016 20:46
ale pyszności ;]
sezamek 31.10.2016 20:44
Ale pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak