Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z batatów

5.0
(67)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

batat 2 sztuki
koper świeży 1 mały pęczek
jogurt naturalny 3 łyżeczki
masło 1 łyżeczka

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z batatów

To puree jest moim ulubionym - delikatnie, puszyste i z wyraźną nutą słodyczy. Jest banalnie proste w przygotowaniu, ale smakiem rozświetla cały nasz obiad :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i płuczemy.

Kawałki przekładamy do garnka zalewamy je wodą, dodajemy łyżeczkę masła oraz sól i gotujemy do odpowiedniej miękkości*.

* z reguły bataty gotują się szybciej niż ziemniaki

2. Ugotowane bataty odcedzamy i rozbijamy dokładnie tłuczkiem, dodajemy posiekany koperek, jogurt naturalny, który nada jeszcze większej delikatności oraz doprawiamy całość białym pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 22.02.2015 19:33
Nie odmówiłabym, lubię bataty :)
olkaaa 22.02.2015 17:56
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak