Puree z batatów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • batat

    2 sztuki
  • koper świeży

    1 mały pęczek
  • jogurt naturalny

    3 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To puree jest moim ulubionym - delikatnie, puszyste i z wyraźną nutą słodyczy. Jest banalnie proste w przygotowaniu, ale smakiem rozświetla cały nasz obiad :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i płuczemy.

Kawałki przekładamy do garnka zalewamy je wodą, dodajemy łyżeczkę masła oraz sól i gotujemy do odpowiedniej miękkości*.

* z reguły bataty gotują się szybciej niż ziemniaki

2. Ugotowane bataty odcedzamy i rozbijamy dokładnie tłuczkiem, dodajemy posiekany koperek, jogurt naturalny, który nada jeszcze większej delikatności oraz doprawiamy całość białym pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 22.02.2015 19:33
Nie odmówiłabym, lubię bataty :)
olkaaa 22.02.2015 17:56
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat