Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree garam masala

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6
mleko 60 ml
masło 1 łyżka
sól do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra 1/2 łyżeczki
kardamon 1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon kawałek kory
Goździki całe Prymat 2
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek

Przepis i sposób przygotowania na: Puree garam masala

Ziemniaki gotujemy w mundurach na parze z dodatkiem soli. Suchą patelnię stawiamy na ogień. Gdy się nagrzeje dodajemy kmin, pieprz kolorowy, goździki, korę cynamonu, kardamon bez łupinek, oraz kolendrę. Rozgrzewamy ją mocno po czym ogień zmniejszamy na mały. Przyprawy prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić. W połowie prażenia dodajemy jeszcze listek laurowy. Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy jeszcze startą gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy. Uparowane ziemniaki obieramy z łupinek. Dolewamy mleko oraz dodajemy masło. Wsypujemy również utarte i wymieszane przyprawy ziołowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 04.02.2013 08:05
zawsze3 to jakas odmiana
anemon 25.11.2012 16:25
Muszą być pyszne takie ziemniaki z indyjskim charakterem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak