Puree garam masala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6
  • mleko

    60 ml
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • kardamon

    1 szczypta
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    kawałek kory
  • goździki

    2
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 listek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurach na parze z dodatkiem soli. Suchą patelnię stawiamy na ogień. Gdy się nagrzeje dodajemy kmin, pieprz kolorowy, goździki, korę cynamonu, kardamon bez łupinek, oraz kolendrę. Rozgrzewamy ją mocno po czym ogień zmniejszamy na mały. Przyprawy prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić. W połowie prażenia dodajemy jeszcze listek laurowy. Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy jeszcze startą gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy. Uparowane ziemniaki obieramy z łupinek. Dolewamy mleko oraz dodajemy masło. Wsypujemy również utarte i wymieszane przyprawy ziołowe. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 04.02.2013 08:05
zawsze3 to jakas odmiana
anemon 25.11.2012 16:25
Muszą być pyszne takie ziemniaki z indyjskim charakterem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat