Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pureē z dyni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pureē z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka.
Krok 1 - Pureē z dyni foto
2
Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ blenderujemy na gładką masę.
Krok 2 - Pureē z dyni foto
3
Tak powstałą masę można połączyć z ulubionymi przyprawami i podawać lub użyć jej do ciasta czy racuchów.
Smacznego :)
Krok 3 - Pureē z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 18.08.2012 12:40
ja robię puree z dyni do obiadu zamiast ziemniaków :-)
sylwia / sytofala 16.08.2012 22:19
a u mnie taka dynia ogromna w ogródku , będzie i na puree
Mati3 16.08.2012 20:04
pycha:)
Mysiunia 16.08.2012 17:18
z dyni jeszcze nie jadłam :) Ładnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak