Przepis i sposób przygotowania na: Pumpernikiel z melasą - dojrzewający 12 dni
Kroki postępowania
Mąki wymieszać w dużej misce, zrobić wgłębienie i wlać zakwas i część wody z melasą - wyrabiać, stopniowo dolewając wodę, aż powstanie gęste klejące ciasto - powinno się jednak odklejać od brzegów miski.
Wyjąć, obsypać wkoło mąką, także wnętrze miski dokładnie posypać - ponownie włożyć ciasto, nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, do podrośnięcia o 50%.
Po wyłączeniu piekarnika chleb do wystygnięcia powinien pozostać w środku.
Zupełnie ostudzony chleb owinąć szczelnie w arkusz papieru do pieczenia, a następnie jak najciaśniej w grubą folię aluminiową (może być 2x złożona) i włożyć do lodówki na 10-12 dni.
Chleb pokrojony wcześniej będzie gliniasty, a po dojrzewaniu w lodówce daje się pokroić w cieniutkie kromeczki, jak tradycyjny kupny pumpernikiel.