Pumpernikiel z melasą - dojrzewający 12 dni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    500 g pełnoziarnista
  • mąka żytnia

    500 g oczyszczona
  • zakwas żytni

    375 g
  • woda letnia

    500 ml
  • melasa

    100 g
  • sól

    pełna łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pumpernikiel z melasą - dojrzewający 12 dni foto
Ciepłą wodę połączyć z melasą i solą - mieszać do zupełnego rozpuszczenia.

Mąki wymieszać w dużej misce, zrobić wgłębienie i wlać zakwas i część wody z melasą - wyrabiać, stopniowo dolewając wodę, aż powstanie gęste klejące ciasto - powinno się jednak odklejać od brzegów miski.

Wyjąć, obsypać wkoło mąką, także wnętrze miski dokładnie posypać - ponownie włożyć ciasto, nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, do podrośnięcia o 50%.
Krok 2 - Pumpernikiel z melasą - dojrzewający 12 dni foto
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat posypany mąką i kilka minut wyrabiać. Z ciasta uformować wałek równej średnicy, lekko oprószyć mąką i włożyć do długiej foremki keksowej posmarowanej olejem i posypanej mąką. Foremkę nakryć ściereczką pozostawić na kolejne 30 minut.
Krok 3 - Pumpernikiel z melasą - dojrzewający 12 dni foto
Piekarnik nagrzać do 150*C. Wierzch chleba posmarować wodą, keksówkę szczelnie przykryć alu-folią i piec na niskim poziomie, na włączonej dolnej grzałce przez 30 minut, zmniejszyć temp.do 120*C i piec 7-8 godzin.
Po wyłączeniu piekarnika chleb do wystygnięcia powinien pozostać w środku.

Zupełnie ostudzony chleb owinąć szczelnie w arkusz papieru do pieczenia, a następnie jak najciaśniej w grubą folię aluminiową (może być 2x złożona) i włożyć do lodówki na 10-12 dni.

Chleb pokrojony wcześniej będzie gliniasty, a po dojrzewaniu w lodówce daje się pokroić w cieniutkie kromeczki, jak tradycyjny kupny pumpernikiel.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 13.10.2013 21:50
@Habibi, dziękuję za rady. najpierw spróbuję z miodem. a przy okazji wyjazdu do dużego miasta poszukam melasy :)
Habibi 12.10.2013 12:23
Bo z tą melasą trzcinową to normalne, że jest droga - widziałam kiedyś małą puszeczkę (ok.150ml) za 35zł!!! Masakra cenowa, jak dla mnie ;) Do chleba trzeba by na raz całą puszkę dodać, więc zdecydowanie mija się to z celem, bo w rezultacie bochenek kosztowałby chyba z 50zł! Natomiast uważam, że melasa z buraków jest znacznie lepsza, bo tańsza, a w chlebie chodzi o jej kolor i aromat słodu. Ja robiłam już na melasie buraczanej, na takiej z daktyli, na miodzie gryczanym i spadziowym, ale też świetnie mi wychodził na tzw.miodzie z mniszka, czyli na syropie z kwiatów mlecza, który specjalnie do tego chleba robiłam bardzo gęsty i ciemny - odparowując go po prostu znacznie dłużej.
eagle 12.10.2013 11:27
u mnie melasa jest w delikatesach i to dwa rodzaje (buraczana i trzcinowa) stąd moje pytanie jaką wybrać,ta z trzciny strasznie droga i stosunkowo mała przy buraczanej
Christopher 11.10.2013 23:28
Widzę przepis dla żony,która piecze w domu pieczywo.Pumpernikiel lubimy i przepis się znalazł.
Habibi 11.10.2013 20:16
@Czarnula*87 - mój także, i mojej Mamy - od dzieciństwa pamiętam, że bardzo często był u nas w domu - wtedy nie szalałam za nim, ale raz na jakiś czas miałam chęć na 1-2 kromeczki ;) Tyle, że ten kupny, zgrzewany w srebrno-niebieską folię (bo od zawsze był tak pakowany), zawsze był jakby lekko trocinowaty ;) A domowy jest mięciutki, chociaż oczywiście ma zwarty miękisz, jak to pumpernikiel :) Moje koty szaleją, kiedy się piecze i całe mieszkanie wypełnia jego słodki zapach :)) Uwielbiają go, więc jak widać, nie tylko ludzie go lubią :)
Czarnula87 11.10.2013 17:10
mój ulubiony chleb
Habibi 11.10.2013 09:02
@Alex - ja melasę kupiłam w Aldi, przy jakiejś tematycznej akcji, ale dość często ją tam widzę. Popatrz w większych marketach - Auchan, Kaufland, Carrefour. Nie wiem z jakiego powodu, ale widziałam ją kiedyś na stoisku z art.dietetycznymi (?) choć uważam to za nie bardzo trafne miejsce ;) Możesz też na pierwsze pieczenie użyć gęstego miodu :) Ja tak zaczynałam, że nie miałam melasy, ale miałam mniszkowy syrop i na takim go właśnie zrobiłam :)
Alex_M 11.10.2013 08:50
fantastyczny przepis!! uwielbiam taki chlebek! chętnie bym upiekła, ale nie mogę nigdzie kupić melasy! :(
usmiech 10.10.2013 22:59
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat