Pulpety z szynki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • jajko

    2
  • cebule

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z szynki foto
Mięso (ja kupuję w kawałku) mielimy jednokrotnie, cebulkę kroimy w kostkę
Krok 2 - Pulpety z szynki foto
do zmielonego mięsa dodajemy cebule, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz przyprawe do mięsa mielonego wedle uznania - dokładnie wyrabiamy
Krok 3 - Pulpety z szynki foto
formujemy małe kuleczki, często zwilżamy dłonie wodą, aby masa nie przywierała do rąk
Krok 4 - Pulpety z szynki foto
w garnku nastawiamy wodę, solimy ją, ja dodaję jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Na wrzącą wodę wrzucamy pulpety i gotujemy je na najmniejszym płomieniu 35-40 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 27.02.2017 18:38
smaczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat