Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone wieprzowe

    50 dag
  • pieczarki

    50 dag
  • por

  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól do smaku

  • tymianek

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • skórka z cytryny

Sos pomidorowy

  • Wywar:

    z pulpetów
  • koncentrat pomidorowy

  • ząbek czosnku

  • liść laurowy

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • chili

    odrobina
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto
Pieczarki przesmażamy bez tłuszczu , gdy przestygną blendujemy i łączymy z mięsem.
Z pora odcinamy górne liście i białą cebulę , resztę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy wrzucamy pora, przeciśnięte ząbki czosnku i resztę przypraw , oprócz natki pietruszki.
Wszystko na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Po zdjęciu z palnika dodajemy natkę pietruszki.

Krok 2 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto
Wilgotnymi rękami nabieramy partię mięsa z pieczarkami , na środek nakładamy pora , zlepiamy i obtaczamy w mące.
Gdyby mięso było za miękkie trzeba dodać kaszy mannej lub mąki ziemniaczanej.
Krok 3 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto
W garnku gotujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do wrzątku wkładamy pulpety i gotujemy ok. 20-30 minut.
Pulpety wyjmujemy , a do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, tylko sok z cytryny dodajemy pod koniec gotowania.
Możemy dodać łyżkę mąki do zagęszczenia sosu. Chwilę gotujemy i wkładamy pulpety , aby się ogrzały. Podajemy z ziemniaczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 16.02.2016 10:29
pycha,lubię takie pulpety
KORAL 15.02.2016 16:41
Dziękuję bardzo , zdjęcia robiłam chyba w 2010 r, potrawa jest dość pracochłonna , ale smak odwdzięcza się za włożoną pracę.:)
Babeczka35 15.02.2016 16:21
Smaczne danie.
Wacław 15.02.2016 10:49
pyszne danie
agaK. 15.02.2016 10:07
Jest klasyk jest;) Często z mamą wkładałyśmy różne dodatki do pulpetów i nie tylko a por to raczej uniwersalne warzywo więc dużo osób tak kombinuje:)
tobi1989 15.02.2016 09:16
Fajny obiadek :)
Ewelina1991 15.02.2016 09:11
pyszne pulpeciki
KORAL 15.02.2016 08:57
Klasyka to raczej nie, z tak przyrządzonym porem jadłam tylko u mnie. To jest mój własny pomysł. Chociaż rzeczywiście na zdjęciu nie widać przekroju pilpetów. Zdjęcie gdzieś sie zapodziało.:)
Franciszek 15.02.2016 00:34
pyszne danie
misia53 14.02.2016 23:19
To pewniak obiad , wszyscy go jedzą....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat