Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 50 dag
pieczarki 50 dag
por
ząbki czosnku 5 sztuk
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
tymianek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
skórka z cytryny

Sos pomidorowy

Wywar: z pulpetów
koncentrat pomidorowy
ząbek czosnku
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
chili odrobina
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki przesmażamy bez tłuszczu , gdy przestygną blendujemy i łączymy z mięsem.
Z pora odcinamy górne liście i białą cebulę , resztę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy wrzucamy pora, przeciśnięte ząbki czosnku i resztę przypraw , oprócz natki pietruszki.
Wszystko na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Po zdjęciu z palnika dodajemy natkę pietruszki.

Krok 1 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto
2
Wilgotnymi rękami nabieramy partię mięsa z pieczarkami , na środek nakładamy pora , zlepiamy i obtaczamy w mące.
Gdyby mięso było za miękkie trzeba dodać kaszy mannej lub mąki ziemniaczanej.
Krok 2 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto
3
W garnku gotujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do wrzątku wkładamy pulpety i gotujemy ok. 20-30 minut.
Pulpety wyjmujemy , a do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, tylko sok z cytryny dodajemy pod koniec gotowania.
Możemy dodać łyżkę mąki do zagęszczenia sosu. Chwilę gotujemy i wkładamy pulpety , aby się ogrzały. Podajemy z ziemniaczkami.
Krok 3 - Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.02.2016 10:29
pycha,lubię takie pulpety
KORAL 15.02.2016 16:41
Dziękuję bardzo , zdjęcia robiłam chyba w 2010 r, potrawa jest dość pracochłonna , ale smak odwdzięcza się za włożoną pracę.:)
Babeczka35 15.02.2016 16:21
Smaczne danie.
Wacław 15.02.2016 10:49
pyszne danie
agaK. 15.02.2016 10:07
Jest klasyk jest;) Często z mamą wkładałyśmy różne dodatki do pulpetów i nie tylko a por to raczej uniwersalne warzywo więc dużo osób tak kombinuje:)
tobi1989 15.02.2016 09:16
Fajny obiadek :)
Ewelina1991 15.02.2016 09:11
pyszne pulpeciki
KORAL 15.02.2016 08:57
Klasyka to raczej nie, z tak przyrządzonym porem jadłam tylko u mnie. To jest mój własny pomysł. Chociaż rzeczywiście na zdjęciu nie widać przekroju pilpetów. Zdjęcie gdzieś sie zapodziało.:)
Franciszek 15.02.2016 00:34
pyszne danie
misia53 14.02.2016 23:19
To pewniak obiad , wszyscy go jedzą....
2milutka 14.02.2016 23:14
Klasyka się zawsze sprawdza:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak