Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z pieczarkowym sosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pulpety

łopatka wieprzowa 800 g
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
sól i pieprz do smaku
kasza manna 3-4 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki

sos pieczarkowy

pieczarki 700 g
sól i pieprz do smaku
śmietana do zup 150 ml
mąka 1-2 łyżki
woda 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z pieczarkowym sosem

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy wraz z obraną cebulą.
Krok 1 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
2
Wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy do połączenia.
Krok 2 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
3
Formujemy okrągło pulpety które obtaczamy w mące pszennej.
Krok 3 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
4
W dużym garnku zagotowujemy wodę soląc ją, wrzucamy na wrzątek pulpety i gotujemy przez 10 minut.
Krok 4 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
5
Sos: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce na plastry, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut.
Krok 5 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
6
W śmietanie rozrabiamy mąkę, zalewamy na gotujące pieczarki i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku.

Krok 6 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
7
Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy całość przez około 10 minut.
Krok 7 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.04.2015 11:59
bardzo lubię
Seba 07.02.2015 08:47
pyszne pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak