Pulpety z pieczarkowym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pulpety

  • łopatka wieprzowa

    800 g
  • cebula biała

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kasza manna

    3-4 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki

sos pieczarkowy

  • pieczarki

    700 g
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana do zup

    150 ml
  • mąka

    1-2 łyżki
  • woda

    700 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
Mięso mielimy wraz z obraną cebulą.
Krok 2 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
Wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy do połączenia.
Krok 3 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
Formujemy okrągło pulpety które obtaczamy w mące pszennej.
Krok 4 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
W dużym garnku zagotowujemy wodę soląc ją, wrzucamy na wrzątek pulpety i gotujemy przez 10 minut.
Krok 5 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
Sos: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce na plastry, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut.
Krok 6 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
W śmietanie rozrabiamy mąkę, zalewamy na gotujące pieczarki i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku.

Krok 7 - Pulpety z pieczarkowym sosem  foto
Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy całość przez około 10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 01.04.2015 11:59
bardzo lubię
Seba 07.02.2015 08:47
pyszne pulpeciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat