Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z kury z jarmużem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 400 g
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jarmuż 3 liście
kminek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ziemniaki truflowe 500 g
solone masło 30 g
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kury z jarmużem

1.Liście jarmużu wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie osuszamy i drobniutko siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy starte na drobnej tarce jajka, posiekany jarmuż, pieprz, kminek i sól. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpety. Pulpety układamy w dolnym koszyku parowaru.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry grubości 3 cm i układamy w górnym koszyku parowaru. Całość parujemy przez 15 - 17 minut.
3.Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z solonym masłem, następnie przeciskamy przez praskę. Podajemy z pulpetami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 08.04.2017 20:24
Mam w ogrodzie, a właściwie nigdy nie wiedziałam do czego go używać.
agnieszka189 30.08.2013 22:49
Oddam wszystko za jarmuż! Wiem, że jest niesamowicie zdrowy i smaczny. Kilka razy udało mi się go przyrządzać, jednak nigdy w Polsce. W moim rejonie jest całkowicie niedostępny, szkoda, bo byłby częstym gościem na moim talerzu, na przykład w formie proponowanych przez Ciebie pulpetów. Wyglądają rewelacyjnie :-)
Kuchenka 11.07.2013 22:05
królewskie danie
Katarzyna/kate1980 08.07.2013 21:05
świetnie wyglądają
emeslive 03.07.2013 15:42
@Anna Hosz To zielone to liść świeżego jarmużu właśnie.
emeslive 03.07.2013 15:41
@Ewa msewka Gorąco zachęcam, bo jarmuż jest bardzo smaczny i podobno zdrowy ;). Ja używam go dość często, robię podobnie jak szpinak, duszony na maśle albo ugotowane na parze liście drobno siekam i dodaje do tłuczonych ziemniaków.
idealme 03.07.2013 14:40
musi byc pyszne! :)
Anna169Hosz 03.07.2013 14:28
Piękna paleta kolorów, intryguje mnie to zielone, co to?
Ewa104 03.07.2013 14:07
Po raz pierwszy w tym roku posadziłam dwie sztuki jarmużu i zastanawiałam się,do czego go użyć.Jeden pomysł kupuję od Ciebie.Co prawda wyczytałam,że najlepszy jarmuż jest po pierwszych przymrozkach,ale nie będę tyle czekać.A wyrósł mi na prawdę okazały.
emeslive 03.07.2013 12:05
@jozefinkaz Jarmuż możesz zastąpić np. kapustą włoską, choć smak już będzie zdecydowanie mniej intensywny. Polski jarmuż najłatwiej kupić od jesieni przez całą zimę, zagraniczny bywa przez cały rok - jeśli masz dostęp do Makro, to pewnie go tam znajdziesz.
Zdzisław 03.07.2013 11:54
dobre pulpety a jarmuż lubię i można go u nas kupić na rynku tanio
octo 03.07.2013 11:48
nigdy czegos takiego nie jadlam chetnie bym sprobowala
dwa pokoje z kuchnią 03.07.2013 11:29
tak też myślałam, że to przez ten automatyczny wybór składników :) danie wygląda super, choć nie jadłam jarmużu jeszcze, myślę że chętnie bym to danie przetestowała. U mnie nie widziałam jarmużu w sklepie- jest coś podobnego czym można go zastąpić?
emeslive 03.07.2013 11:09
@jozefinkaz Dzięki, że zauważyłaś, już poprawiam - autouzupełnianie jak widać wiedziało lepiej ;).
dwa pokoje z kuchnią 03.07.2013 10:55
nie wiem czy nie strzelę zaraz jakiegoś śmiesznego pytania ale nie mogę się powstrzymać- w tytule jest z kury,a w składzie mielone wieprzowe?
emeslive 03.07.2013 10:51
@Karolina koralina Jarmuż ma dość specyficzny, lekko ostry smak (nieco podobny do kapusty); dobrze pasuje do mdłego i dość nijakiego smaku mięsa z kury; nadaje mu charakteru, aromatu. Myślę, że warto spróbować ;)
sasanka 03.07.2013 10:24
Wyglądają bardzo smacznie, zastanawia mnie tylko czy jarmuż zmiena jakoś zasadniczo smak takiego pulpeta z kury? nigdy go nie jadłam, nie wiem jaki to jest smak, coś jak kasza?
dodi 03.07.2013 10:19
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak