Pulpety z karpia w galarecie rybnej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    2 kg
  • cebula

    1 duża
  • krakersy

  • jajko

    1 duże
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • ziele angielskie

    5 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • marchewka

    2-3 szt.
  • seler

    średni kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia sprawić, wyfiletować i umyć.
Kręgosłup, ogon, płetwy, skórę i głowę (bez oczu i skrzeli) zalać zimną wodą, dodać przyprawy, oczyszczone warzywa i gotować, aż powstanie esencjonalny bulion - odcedzić.
Pół szklanki odlać do żelatyny i pozostawić do ostygnięcia.

Filety z karpia zmielić dwukrotnie, dodać jajko, przyprawy i zmielone krakersy, które mają za zadanie związać masę.
Wyrobić i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie namoczyć żelatynę w odlanym wywarze, wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce, wlać do podgrzanego bulionu rybnego i mieszać do rozpuszczenia.

W lekko osolonej wodzie ugotować niewielkie pulpety z karpia, odcedzić i ułożyć w salaterkach - zalać przygotowanym bulionem.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 21.12.2012 19:37
pycha
Wiesława1 21.12.2012 18:43
supeeer

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat