Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z karpia w galarecie rybnej

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 2 kg
cebula 1 duża
krakersy
jajko 1 duże
Kucharek przyprawa do potraw
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
pieprz 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat
marchewka 2-3 szt.
seler średni kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z karpia w galarecie rybnej

Karpia sprawić, wyfiletować i umyć.
Kręgosłup, ogon, płetwy, skórę i głowę (bez oczu i skrzeli) zalać zimną wodą, dodać przyprawy, oczyszczone warzywa i gotować, aż powstanie esencjonalny bulion - odcedzić.
Pół szklanki odlać do żelatyny i pozostawić do ostygnięcia.

Filety z karpia zmielić dwukrotnie, dodać jajko, przyprawy i zmielone krakersy, które mają za zadanie związać masę.
Wyrobić i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie namoczyć żelatynę w odlanym wywarze, wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce, wlać do podgrzanego bulionu rybnego i mieszać do rozpuszczenia.

W lekko osolonej wodzie ugotować niewielkie pulpety z karpia, odcedzić i ułożyć w salaterkach - zalać przygotowanym bulionem.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ja 23.12.2023 13:21
u nas to danie jest od zawsze
Monika58 21.12.2012 19:37
pycha
Wiesława1 21.12.2012 18:43
supeeer

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak