Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo- koperkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 0,3 kg
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
śmietana kremówka 0,5 szklanki
koperek 3 łyżki
olej roślinny 3 łyżki
kostka rosołowa
sól
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w sosie śmietanowo- koperkowym

Mięso mielone wymieszać z jajem, bułką tartą, posiekaną drobno połówką cebulki, solą i pieprzem.
Do głębokiej patelni wlać szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową, dodać olej, jak się zacznie gotować dodawać uformowane z mięska kulki. Patelnię przykryć i zostawić na 10 min niech się dusi, ale co chwilę przewracać delikatnie kulki mięsne aby się nie przypaliły. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i niech woda trochę odparuje (około 5 min). Woda powinna sięgać do mniej niż połowy kulek, dodać drugą połówkę cebulki bardzo drobno posiekanej i wcisnąć ząbek czosnku. Po około 3 min doprawić papryką słodką, trochę solą i pieprzem, wlać śmietanę i jak się zagotuje to dodać koperek. Pogotować jeszcze przez chwilę aby sos lekko zgęstniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 08.02.2013 00:47
na taki obiadek się piszę
fijolek91 12.12.2012 08:08
pycha
Mati3 12.12.2012 07:58
smacznie wyglądają:)
Justyna28 12.12.2012 07:48
świetne:)
adelajda 12.12.2012 05:06
delikatne i smaczne !
manaika 11.12.2012 23:14
super
kasiek 11.12.2012 22:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak