Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w sosie ketchupowo-paprykowym
Do mielonego mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę drobnie pokrojoną, trochę natki pietruszki oraz jajko. (można dodać troche bułki tartej oraz manny)
Dokładnie wyrób, przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Uformuj pulpety na koniec obtocz je trochę w mące, gotuj 15 min w wodzie z kostką rosołową na małym ogniu.
Sos:
Rozgrzej w garnku masło roślinne, do miseczki wsyp mąkę, wlej mleko i śmietanę dokładnie wymieszaj po czym dodaj wszystko do masła, mieszaj i gotuj na małym ogniu. Dodaj do zasmażki dwie łyżki papryki słodkiej, łyżeczkę ketchupu i łyżeczkę koncentratu. Na koniec dodaj troche natki pietruszki do sosu i gotowe. ( gdyby sos był za gęsty można dolać troche wody z pulpetów lub mleka)
Smacznego