Pulpety z indyka w sosie ketchupowo-paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1
  • śmietana

    pół szklanki
  • natka pietruszki

  • mąka

    3 łyżki
  • masło roślinne

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpety:

Do mielonego mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę drobnie pokrojoną, trochę natki pietruszki oraz jajko. (można dodać troche bułki tartej oraz manny)

Dokładnie wyrób, przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Uformuj pulpety na koniec obtocz je trochę w mące, gotuj 15 min w wodzie z kostką rosołową na małym ogniu.


Sos:

Rozgrzej w garnku masło roślinne, do miseczki wsyp mąkę, wlej mleko i śmietanę dokładnie wymieszaj po czym dodaj wszystko do masła, mieszaj i gotuj na małym ogniu. Dodaj do zasmażki dwie łyżki papryki słodkiej, łyżeczkę ketchupu i łyżeczkę koncentratu. Na koniec dodaj troche natki pietruszki do sosu i gotowe. ( gdyby sos był za gęsty można dolać troche wody z pulpetów lub mleka)

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysiek3 21.01.2013 14:57
smaczne muszą być
Sylwia26 21.01.2013 14:49
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat