Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z indyka w sosie ketchupowo-paprykowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1
śmietana pół szklanki
natka pietruszki
mąka 3 łyżki
masło roślinne 2 łyżki
ząbek czosnku 1
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w sosie ketchupowo-paprykowym

Pulpety:

Do mielonego mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę drobnie pokrojoną, trochę natki pietruszki oraz jajko. (można dodać troche bułki tartej oraz manny)

Dokładnie wyrób, przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Uformuj pulpety na koniec obtocz je trochę w mące, gotuj 15 min w wodzie z kostką rosołową na małym ogniu.


Sos:

Rozgrzej w garnku masło roślinne, do miseczki wsyp mąkę, wlej mleko i śmietanę dokładnie wymieszaj po czym dodaj wszystko do masła, mieszaj i gotuj na małym ogniu. Dodaj do zasmażki dwie łyżki papryki słodkiej, łyżeczkę ketchupu i łyżeczkę koncentratu. Na koniec dodaj troche natki pietruszki do sosu i gotowe. ( gdyby sos był za gęsty można dolać troche wody z pulpetów lub mleka)

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek3 21.01.2013 14:57
smaczne muszą być
Sylwia26 21.01.2013 14:49
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak